השראה בודהיסטית
- דף הבית
- טכניקות טיפולויות
- השראה בודהיסטית
הבודהיזם היא תפיסת עולם עתיקה שניסח אותה נסיך הודי בשם בודהה לפני למעלה מ- 2,500 שנים. היא משמשת כמקור אמונה והשראה למאות מיליוני בני אדם עד עצם היום הזה, משום שהיא עוסקת בנושא שכל אדם חווה: הסבל האנושי, המתחיל ברגע הלידה ונמשך למעשה כל החיים.
הטיפול הפסיכותרפי בהשראה הבודהיסטית מאפשר למטופל להתבונן בחייו מתוך קבלה עצמית וחמלה, זאת בניגוד לגישה ההישגית, התחרותית והביקורתית אשר נפוצה בחברה המערבית. דווקא ההתבוננות הרכה והמקבלת מאפשרת למטופל לבחון את חייו באופן כן ואמיתי ולנסח לעצמו מטרות שאפשריות וראויות להשגה.
תוך כדי התבוננות כזאת בחיים, מגלה המטופל שעיקר הסבל שבחייו נגרם בגלל הדחייה של המציאות. כאשר המטופל חווה מחלה, פרידה, נטישה, בגידה או כל תחושה קשה אחרת, הוא מעמיס על החוויות האלה גם הכחשה, עלבון, האשמה, ביקורת על עצמו ועל סביבתו, כעס ו"ויכוח" עם המציאות. אולם הדרך שמציע הבודהיזם מאפשרת לקבל את האירועים, אשר עוררו את התחושות והרגשות, לבחון אותם בצורה כמעט אובייקטיבית ולראות כיצד ניתן להתמודד איתם באופן מעשי, מוסרי ונכון.
ההתמודדות הבודהיסטית מתבססת על: השקפה נכונה – ההבנה שכולנו ארעיים בעולם ושהמציאות קשה לכולנו; כוונה נכונה – לפעול באופן שיקרב אותנו למטרותינו, אך מבלי להזיק לסביבתנו; פעולה נכונה – צמצום הפגיעה בבני אדם אחרים, בבעלי חיים ובטבע בכלל; אורח חיים נכון – שמירה על בריאות נפשית ופיזית; מאמץ נכון – לפעול ולא להתבטל מצד אחד, אך גם לא להשקיע מאמצים גדולים מדי שעלולים לפגוע בבריאות או לגרום לשחיקה מצד שני; מודעות נכונה – לפעול בעולם מתוך רגישות והקשבה לעצמנו ולסביבה; וריכוז נכון – בעזרת מדיטציה ובסיוע כוח הרצון שלנו. כך הבודהיזם מאפשר הן את חשיפת הקושי של המטופל והן את מציאת הפתרון הריפוי באמצעים אשר מעודדים את המטופל להכיר את עצמו ולאהוב את עצמו.
לדוגמא:
אודי (שם בדוי) הגיע לטיפול לאחר שהשתחרר מן הכלא. הוא הגיע לשם למרות שמעולם קודם לכן לא היה מעורב בפלילים. הוא התחתן עם בחורה שמאד אהב והעריץ, והחליט שחשוב לו מאד שהיא תוכל לגור בדירה יפה ולנהוג ברכב חדיש. לכן לקח הלוואות שלא יכול היה להחזירן, ובפזיזותו החליט לבצע שוד כדי לשלם אותן. במהלך הטיפול, למד אודי להתבונן בסבלנות ובאופן אובייקטיבי בסיבות שהניעו אותו לרכוש חפצים שאינו יכול לממן אותם. הוא הבין שעשה זאת כדי "לקנות" את אהבת אשתו, למרות שמלכתחילה נישאה לו מתוך אהבה, גם ללא הבית והרכב. במהלך המפגשים התברר שתחושת חוסר הביטחון ביכולתו להיות בן זוג ראוי נבעה מכך שהוריו, להרגשתו, אהבו אותו פחות מאשר את אחיו הגדול. לאחר שהבין את המציאות, פנינו לבדוק מהם הדברים הנכונים לעשות כדי להתמודד, מבלי לגרום לעצמו סבל נוסף על-ידי האשמת ההורים, כעס על אחיו, או קנאה בכל מי שמרוויח יותר כסף ממנו. בדקנו כיצד יוכל להשיג עבודה ראויה ולעבוד בה באופן שמתאים להיותו איש משפחה, וכך לא להזניח את יחסיו עם אשתו. אודי השתקם ולמד כיצד לנהל את חייו מתוך איזון פנימי וצמצום הפגיעה באנשים אחרים.
צרו איתי קשר
אשמח לשמוע מכם